Bikram yoga er en moderne form for yoga som ble utviklet da Bikram Choudhury revolusjonerte den tradisjonelle hathayogaen på 1970-tallet. I motsetning til alle andre former for yoga utføres Bikram-varianten i et oppvarmet rom på 40 grader, med en luftfuktighet på 40%. Varmen sørger for at hjertet har lettere for å jobbe og at blodet flyter bedre gjennom blodårene dine. Dessuten blir du raskt oppvarmet og kan strekke deg litt lengre enn i et vanlig yogastudio.

Øvelsene foregår alltid ved at du gjennomfører den samme serien på 26 asanaer (stillinger) og to pranayamaer (pusteøvelser). Når du gjennomfører disse stillingene strekker du deg, finner balansen og klemmer av blodtilførselen til noen deler av kroppen mens du holder samme stilling i noen sekunder. Straks du skifter posisjon skyller blodet gjennom årene, renser opp og gir deg et rush av oksygenrikt blod. I løpet av en serie får hele kroppen din oppleve denne behandlingen, kroppsdel for kroppsdel.

Bikram yoga kan utføres av store og små, eldre som unge, og det kreves ingen kunnskap eller erfaring om yoga før en time. Utbyttet du får av denne formen for yoga varierer fra person til person, men generelt sett gir jevnlig utføring av Bikram-øvelser fysiske fordeler, i form av styrke, fleksibilitet og balanse, og mentale fordeler, som mer energi, bedre utholdenhet og bedre søvn. Varmen hjelper på blodsirkulasjonen og styrker immunforsvaret ditt.

Opprinnelse

Grunnleggeren av Bikram yoga, Bikram Choudhury, begynte å utføre yoga-øvelser allerede som en fireåring på 1940-tallet i Calcutta. Han brukte daglig mellom fire og seks timer på yoga, og allerede som trettenåring vant han The National India Yoga Championship, en tittel han holdt i de neste tre årene.

På 70-tallet arbeidet Choudhury som yogainstruktør i Japan. Der ble han stadig mer fascinert over at elevene hans tok lunsjpausene sine i en sauna. Han begynte å eksperimentere med yoga i oppvarmede rom, og startet med 28 grader, for å gjenskape temperaturen i hjembyen sin. Choudhury la øyeblikkelig merke til at elevene svettet og anstrengte seg mer. Han fortsatte å øke temperaturen helt til han fant den optimale varmen på 40 grader celsius, og dermed var Bikram yoga født.

Senere utviklet han en sekvens på 26 stillinger og grunnla Bikram’s Yoga College. I dag er Bikram yoga en av de aller mest populære formene for yoga, med tusenvis av fornøyde, sunne og friske utøvere over hele verden.

Øvelser

For at en yoga-økt skal kunne kalle seg Bikram yoga gjelder en rekke strenge regler. Øvelsene må utføres, i fast sekvens, i et rom på 40 varmegrader med 40% luftfuktighet. Som alle andre Bikram yoga sekvenser varer også våre i 90 minutter og består av de samme 26 øvelsene. Våre instruktører følger de internasjonale kravene med en sertifisert Bikram-opplæring på minst ni uker.

Det er rekkefølgen på øvelsene som gjør at Bikram yoga har en helsebringende effekt. Asanaene henger sammen og bygger seg opp slik at du trener hele kroppen. Den ene øvelsen varmer opp til den neste, som igjen forbereder kroppen din til neste stilling, osv. Derfor kan det være uheldig å hoppe inn midt i en klasse, og dermed gå glipp av grunnlaget for de øvelsene du gjennomfører. Derfor råder instruktørene våre deg til å ikke ta noen snarveier eller starte halveis inne i timen.

De 26 Bikram-øvelsene består alltid av:

  1. Pranayama – Pusteøvelser
  2. Halvmånestilling
  3. Stolstilling
  4. Ørn
  5. Stående hodet til kneet
  6. Stående bøy
  7. Stavstillingen
  8. Stående beinstrekk
  9. Triangelstilling
  10. Stående hodet til kneet
  11. Trestilling
  12. Stå på tå
  13. Likstilling
  14. Liggende knebøy
  15. Sittende fremovervendt
  16. Cobra
  17. Gresshopperstilling
  18. Komplett Gresshopperstilling
  19. Buestilling
  20. Lynstilling
  21. Halv skilpadde
  22. Kamelstilling
  23. Kaninstilling
  24. Stående hodet til kneet
  25. Sittende ryggradsvridning
  26. Sittende pusteøvelse

Kom innom for en gratis prøvetime!