Iengar yoga er oppkalt etter mannen som utviklet yogaformen, B. K. S. Iyengar. Yoga-formen oppstod et sted på midten av 1900-tallet som en form av hathayoga. Fokuset ved denne formen er på detaljer, presisjon, justering av stilling (asana) og kontroll av pust (pranayama). Styrke, fleksibilitet og stabilitet oppnås ved å gjennomføre asanaene.

Hjelpemidler (som belter, tepper og blokker) benyttes ofte i denne formen for yoga. Dette er med på å forhindre skader og hjelper utøverne med å utføre asanaene på korrekt vis. På denne måten er de tidvis krevende øvelsene oppnåelige for både unge og eldre. Bruk av hjelpemidler er også en god måte å øke bevegelighet og styrke i problematiske områder. Iengar yoga krever mye av læreren, som må ha god kunnskap om hvordan han eller hun setter sammen sekvensene. Samtidig kreves det høy presisjon hos elevene for at Iengar yoga skal ha størst mulig effekt. I løpet av en Iengar yoga-time er det derfor vanlig at elevene rettes på av læreren.

Iengar yoga er en teknikkbasert form for yoga som fokuserer på tre aspekter: strukturell justering av kroppen (gjennom utvikling av asanaer), sekvensering (rekkefølgen av de ulike øvelsene) og timing. Stillingene holdes lengre enn ved vinyasa yoga, og stabilitet er dermed alfa og omega for en trygg og effektiv gjennomføring av Iengar-øvelser.

Oslo Iyengar Yoga har spesialisert seg på nettopp denne formen for yoga. Her kan du være trygg på at du blir tatt hånd om og undervist av en erfaren lærer med en sertifisert toårig utdannelse innen Iyengar-skolen. Her kan du velge mellom timer for elever på alle nivåer. Snakk med yogalæreren før timen så kan vi også tilrettelegge for dine personlige behov og ønsker!

Opprinnelse

Iyengar yoga er oppkalt etter skolens grunnlegger, B.K.S. Iyengar. Iengar ble født inn i fattigdom i det sørlige India i 1918. Som 16-åring ble han sendt for å bo sammen med sin søster og mannen hennes, selveste Krishnamacharya, som skulle bli grunnleggeren av den moderne utgaven av hathayoga.

Dette var en spennende periode for indisk yoga, ettersom at USA og Europa begynte å interessere seg for ikke-vestlige former for trening. Krishnamacharya sendte Iyengar til ulike skoler og universiteter i området for å spre ordet og lære dem om hathayoga. Iyengar var redd for å feile og satte seg som mål å gjøre hathayoga både trygg og tilgjengelig for elevene sine. Dermed utviklet han en roligere, mer presis form for yoga, med bruk av hjelpemidler slik at elevene kunne utføre dem på korrekt vis.

Yogaen til Iyengar viste seg å være både utfordrende og terapautisk på samme tid, og vant raskt popularitet i vesten. Takket være Iyengar fikk yogaen en vitenskapelig tilnærming, med klare instruksjoner og et eget system.

Øvelser

B.K.S. Iyengar har systematisert mer enn 200 ulike yogastillinger og 14 ulike typer av pusteøvelser, rangert etter vanskelighetsgrad. Slik blir elevenes framgang gradvis bedre og bedre etterhvert som de beveger seg fra enkle til mer komplekse stillinger i en steg-for-steg tilnærming.

Vårt program for nybegynnere innen Iyengar yoga ser slik ut:

  1. Sittende foroverbøyd (Paschimottasana): Du strekker hamstringene og ryggen og bruker puter til å hjelpe deg innta riktig positur.
  2. Nedoverbøyd heltestilling (Adho Mukha Virasana): Med denne stillingen kneler du på matten og bøyer hodet fremover mens du strekker armene så langt du kan. Også her kan puter redusere belastninger på lår- og ryggmuskler.
  3. Fjellstilling (Tadasana): Føttene samles og kroppsvekten fordeles jevnt over foten. Ryggen holdes rett og du står strak som et fjell i fullstendig balanse.
  4. Stående foroverbøyd (Uttanasana): Du står rett opp og ned og bøyer overkroppen til hodet når anklene. Her kan blokker være til hjelp.