Hathayoga er den mest populære formen for yoga. Her vektlegges det fysiske, med myke bevegelser («asanas») som egner seg bra for nybegynnere og utøvere i alle aldre. Samtidig kombineres de kroppslige øvelsene med pustetrening («pranayama») og meditasjon, med mål om å finne en indre balanse.

Ordet «hatha» er sanskrit for «sol» (HA) og «måne» (THA), og det er balansen av disse to indre energiene som oppnås ved å praktisere denne formen for yoga. Hathayoga er den yogaformen du bør velge om du ønsker rolig trening med en miks av enkle pusteøvelser og styrke/strekketrening av lav intensitet og uten krav til prestasjon.

Opprinnelse

Ifølge de eldgamle vediske legendene var det guden Shiva («ødeleggeren») som brakte kunnskapen om hathayoga til de dødelige da han lærte teknikkene til en av sine gemaler. Møtet mellom de to fant sted på havbunnen, hvor guden og kompanjongen ikke forventet å få selskap. Likevel ble historien ble overhørt av en mann som, av ukjente grunner, var svelget av en enorm fisk. Mannen praktiserte hathayoga i fiskemagen de neste 12 årene før han unnslapp og videreførte tradisjonen.

En mer faktabasert tilnærming til historien er at hathayoga oppstod som en del av den buddhistiske tradisjonen. De eldste skriftlige referansene til «hatha» finner vi Pāli Canon, en samling buddhistiske skrifter fra rundt år 0. Her finner vi avsnitt hvor Buddha blant annet inntar en stilling hvor han presser perineum mot hælen på en måte man kjenner igjen i moderne yogastillinger. Hathayoga kan likevel anses som å ha oppstått 500 år f.Kr., ettersom at Buddha (Siddhārtha Gautama) allerede hadde vært død i et halvt millennium før læren hans ble samlet i skriftlig form.

Den moderne utgaven av hathayoga kan spores tilbake til yogalæreren Tirumalai Krishnamacharya, som gjorde yogaformen populær i vesten gjennom sin lange karriere fra 1924 til 1989.

Øvelser

Hathayoga er utviklet for å finne en balanse mellom sinn, kropp og det åndelige. Ved å praktisere denne formen for yoga lærer du å gjennomføre og holde en rekke stillinger som alle har hvert sitt fokus og egen hensikt. Uansett hvor du lærer hathayoga, vil du kjenne igjen ti vanlige stillinger som utføres overalt og helt uavhengig av hvor trent du er:

  1. Fjell: Føttene samles og kroppsvekten fordeles jevnt over foten. Ryggen holdes rett og du står strak som et fjell i fullstendig balanse.
  2. Barn: Knel på matten og la armene hvile ved siden av deg mens du lukker øynene og puster tungt.
  3. Nedoverpekende hund: Stå på alle fire med knærne på gulvet. Pust inn og press hoftene mot taket slik at kroppen din danner en motsatt V.
  4. Kobra: Ligg på magen med hendene rett under skuldrene dine. Press overkroppen langsomt opp, se oppover og pust tungt.
  5. Kriger: Stå bredbent, pust inn og løft armene slik at de er parallelle med gulvet. Pust ut og bøy det høyre kneet mens du snur deg og ser over høyrearmen din.
  6. Triangel: En naturlig forlengelse av «kriger». Pust ut og slipp en arm ned mot foten mens du strekker den andre mot taket.
  7. Foroverbøy: Sitt på gulvet med begge bena strekt ut foran deg. Pust inn, armer opp. Pust ut og bøy forover mens du strekker deg etter anklene dine.
  8. Tre: Stå i «fjellstilling». Legg vekten på høyre fot og løft venstre fot til innsiden av låret. Bytt ben.
  9. Sittende ryggradsvridning: Sitt med beina i kryss. Pust inn og strekk høyre arm bakover slik at den når gulvet. Pust og vri til høyre slik at du ser over høyre skulder.
  10. Lik: Ligg på ryggen, hvil armene ved siden av kroppen din og spre beina. Lukk øynene og pust tungt.

Kom innom for en gratis prøvetime!